Ontkoppelen van tegelwerk, waarom, wanneer en hoe pas je dit toe?

Heb je een vraag? Bel 0315 - 270 620

Ontkoppelen van tegelwerk, waarom, wanneer en hoe pas je dit toe?

| 31 oktober 2017
Ontkoppelen van tegelwerk, waarom, wanneer en hoe pas je dit toe?
Ontkoppelen van tegelwerk, waarom, wanneer en hoe pas je dit toe?

Met het ontkoppelen van het tegelwerk verkrijg je een goede ondergrond voor tegelwerk. Dit pas je toe bij kritische ondergronden.

Tegelwerk heeft in het algemeen andere uitzet- en krimpeigenschappen dan de ondergrond waarop je het tegelwerk aanbrengt. Door dit verschil kunnen schuifspanningen ontstaan tussen de twee lagen, die de toegepaste tegellijm in de meeste gevallen goed kan opvangen. In sommige gevallen zijn de te verwachten schuifspanningen zo groot dat het noodzakelijk is om het tegelwerk te ontkoppelen van de ondergrond om scheurvorming en/of onthechting van tegelwerk te voorkomen. Door het toepassen van een ontkoppeling ontstaat een ondergrond die minder spanningen uit de ondergrond overneemt en geschikt is voor tegelwerk.

Hieronder gaan wij dieper in op twee veel voorkomende voorbeelden vanuit de praktijk.

Tegels lijmen op hout

Bij het verlijmen van tegels op een houten vloer (platen, vloerdelen) worden er vaak ontkoppelingsmaterialen toegepast. Een houten ondergrond heeft een andere uitzettingscoëfficiënt dan het tegelwerk. Deze werking kan het tegelwerk niet altijd opvangen en leidt dan tot schades in het tegelwerk. Door een ontkoppelingslaag aan te brengen met ontkoppelingsplaten, vang je de spanningen uit de houten ondergrond op.


Verse beton- of cementdekvloer

Een tweede voorbeeld waar een ontkoppelingssysteem een noodzakelijke stap kan zijn, zijn verse beton- of zwevende cementdekvloeren. Door de relatief grote krimp tijdens het verharden en drogen van deze vloeren, zijn maatregelen nodig als het tegelwerk onder tijdsdruk staat en de vloer nog niet volledig is uitgedroogd. In dergelijke gevallen is het aanbrengen van een ontkoppelingslaag een 'noodoplossing' om toch duurzaam tegelwerk te garanderen. Het is natuurlijk voordeliger als je direct op de zwevende cementdekvloer kunt tegelen. Dit kan pas vanaf 28 dagen. Met het ontkoppelen, kun je dit al doen, nadat de vloer beloopbaar is. Als je voor een deadline staat, is dit een uitstekende oplossing en ben je verzekerd van duurzaam tegelwerk.

Veel voorkomende producten om tegelwerk te ontkoppelen van de ondergrond

Hierboven gingen we in op het waarom van het ontkoppelen van tegelwerk. Hieronder geven we de producten weer, die het ontkoppelen van tegelwerk mogelijk maken.

Dit kan met verschillende soorten ontkoppelingsmatten. Deze zijn op rol te verkrijgen en gemakkelijk op maat te snijden. Deze mat verlijm je op de ondergrond met een specifieke tegellijm, nadat je de ondergrond hebt voorgestreken met een geschikte primer. Voor houten ondergronden raden wij de Kiwitz PRM 120 aan, voor cementgebonden ondergronden Kiwitz PRM 110 of Kiwitz PRM 125. Ook kunnen de ontkoppelingsplaten (in meerdere diktes verkrijgbaar) naast de ontkoppeling, zorgen voor hoogte opbouw en (in sommige gevallen) een geluidsreducerend effect hebben. Op deze ontkoppelingsplaat kan je de tegels verlijmen met Kiwitz LMN 540 of weber.xerm 860 F.
r.reusen@kiwitz.nl
+31 315 270 620

Bedrijfspresentatie

  • Sinds 1954 servicegericht vanuit partnerschap.
  • Voor 15.00 uur besteld, volgende werkdag geleverd.
  • Vanaf € 150,- gratis verzending
usps
Terug naar boven