Egaliseer je ondergrond voor strakke vloeren


Zonder een goede, vlakke ondergrond, geen strakke vloer. Om een vlakke ondergrond te realiseren ga je een vloer egaliseren. Met de inzet van onze zelfnivellerende en smeerbare vloeregalisatiemortels vul je gaten (tot een bepaalde diepte) en niveauverschillen perfect op.
 

Stappenplan vloer egaliseren


Voordat je bijvoorbeeld een vloer gaat betegelen, laminaat of vloerbedekking gaat leggen is het van belang dat de ondergrond vlak is. Zonder een goed geëgaliseerde ondergrond is er een grote kans dat de nieuwe vloer minder lang meegaat en dat er vochtproblemen ontstaan. Bij betonvloeren, cementdekvloeren en anhydrietvloeren is dit niet altijd het geval. Met een egalisatiemortel zorg je voor een vlakke ondergrond. Volg dit stappenplan om de vloer te egaliseren.
 

1. Ondergrond voorbehandelen

Voordat je de vloer gaat egaliseren is het belangrijk dat je alle hechtingsverminderende bestanddelen van de ondergrond verwijdert. Hiervoor kun je de Kiwitz RNG 100 gebruiken. In sommige gevallen moet je de vloer stofarm schuren en reinigen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een anhydrietvloer. Vervolgens strijk je de vloer voor met een primer. Stel eerst vast of je te maken hebt met een zuigende of niet zuigende ondergrond. Lees hier alles over op de pagina vloer voorstrijken. 

2. Selecteren van een geschikte vloeregalisatiemortel

Om een geschikte egalisatiemortel voor een vloer te kiezen geven wij een aantal vragen weer om een eerste selectie te maken.   
 • Wat is de te verwachten belasting (mechanisch, water)? 
 • Hoe wordt de vloer afgewerkt?
 • Wat is de gewenste laagdikte?
 • Wil je de vloer smeren of gieten?
 • Wat is de gewenste drogingssnelheid?

Wanneer gebruik je welke vloeregalisatiemortel?

Met de inzet van onze zelfnivellerende en smeerbare egalisatiemortels vul je gaten en niveauverschillen perfect op. Maar wanneer gebruik je nu welke mortel? Download hieronder het Schema vloer egaliseren en kies welk systeem of product geschikt is voor jouw vloer.


Overzicht verschillende vloeregalisatiemortels

Hieronder geven wij een overzicht weer van smeerbare en gietbare egalisatiemortels met een aantal eigenschappen.  Voor meer technische informatie en toepassingsmogelijkheden download je eenvoudig de productinformatiebladen bij de betreffende producten.
 
VloeregalisatiemortelSmeerbaar/gietbaarSpecifieke   eigenschap     LaagdiktebereikAf te werken met tegels na                            Voor binnen of buitentoepassing
Weber.plan 815   Smeerbaar/gietbaarZeer krimparme snelcement voor het maken van dekvloermortel 30 tot 80 mm12 uurVoor binnen en buiten
Weber.plan 816SmeerbaarSnelafbindende mortel voor het maken van dekvloeren, hechtend, op folie en op isolatie30 tot 80 mm24 uurVoor binnen en buiten
Weber.floor VZCSmeerbaarKant-en klare cementgebonden gietdekvloermortel30 tot 100 mm4 wekenVoor binnen
Kiwitz MRT 230GietbaarNormaal afbindende egalisatiemortel, zelfnivellerend.2 tot 30 mm24 uurVoor binnen
Kiwitz MRT 250GietbaarVoor vormstabiele ondergronden, eenvoudige verwerking met een perfecte uitvloei en snelle uitharding, zelfnivellerend1 tot 10 mm6 uurVoor binnen
Weber.plan 813-25GietbaarSnelafbindende egalisatiemortel voor het vervaardigen van effen oppervlakken, zelfnivellerend2 tot 25 mm2 tot 4 uurVoor binnen
Weber.plan 813-40GietbaarSnelafbindende egalisatiemortel voor het vervaardigen van effen oppervlakken, zelfnivellerend2 tot 40 mm4 tot 6 uurVoor binnen

3. Verwerking van de zelf nivellerende egalisatiemortel

Voorbereiding
Om te voorkomen dat de egalisatiemortel direct wordt ingesloten door de aangrenzende wanden of wegloopt, moet je maatregelen treffen. Je kunt bijvoorbeeld flexibele randstroken aanbrengen.

Mengen
 • Giet de aangegeven hoeveelheid schoon aanmaakwater in een geschikte mengemmer. Let goed op de juiste mengverhouding.
 • Voeg het poeder toe en roer de mortel met een geschikt roerstuk (boormachine en roerstaaf) minstens 3 minuten intensief door totdat een goed vloeiende, homogene mortel ontstaat. 
 • Na een rijpingstijd van 2 minuten nogmaals kort en bij een laag toerental oproeren.


4. Egalisatiemortel aanbrengen

 • Daarna het mengsel, beginnend op het diepste punt van de ondergrond, uitgieten en met een glitspaan voor vloeren of een afstrijker voor grote oppervlakken in de benodigde laagdikte verdelen. Het materiaal is zelfnivellerend.
 • Ter verbetering van de ontluchting, kan direct na het verdelen van de egalisatiemortel met een stekelrol of prikrol doorgerold worden.
 • Het pas aangebrachte, verse materiaal moet beschermd worden tegen tocht, sterk zonlicht en grote warmte.
 • Wil je reeds uitgeharde egalisatielagen opnieuw te egaliseren? Breng dan eerst Weber.prim 802 als grondlaag aan. 


Producten voor het egaliseren van je vloer

Kiwitz MRT 230

Item No. ITEM.0002323

Kiwitz MRT 250

Item No. ITEM.0002702

Weber.floor VZC

Item No. ITEM.0003076

Weber.plan 813-25

Item No. ITEM.0000268

Weber.plan 813-40

Item No. ITEM.0000267

weber.plan 815

Item No. ITEM.0000099

weber.plan 816

Item No. ITEM.0000272
Aan het laden
Aan het laden