Zwembad waterdicht maken en betegelen


Het waterdicht maken van zwembaden en het verlijmen van tegels in zwembaden is een complex proces. Uiteindelijk wil je dat het zwembad lang meegaat en niet dat de tegels loslaten of het systeem lek blijkt te zijn. Een zorgvuldige constructie en een gedetailleerde planning zijn belangrijk voor een langdurige betrouwbaarheid. Met dat in het achterhoofd hebben wij een stappenplannen ontwikkeld en bieden wij speciale producten aan, zodat je zwembad daadwerkelijk lang meegaat.

Bepalend voor het afdichten en de juiste lijmsysteem is de soort ondergrond en de type tegel. Wil je op een project afgestemde stappenplan? Neem dan contact met ons op.

Het stappenplan voor een waterdicht zwembad met
keramische tegels (standaard situatie)


Voorbereiding

 1. Indien nodig dient de ondergrond opgeruwd te worden met slijp-, freestechniek of zand- of kogelstralen om de hechting te verbeteren.
 2. Het egaliseren van de ondergrond wordt gedaan met weber.plan 819.
 3. Zuigende ondergronden worden voor gestreken met Kiwitz PRM 110.

Verwerken 

 1. In de hoek-, uitzettings-, stootvoeg- en bewegingsvoeggebieden wordt Kiwitz ADT 901 afdichtingstape ingebed in de aangebrachte Kiwitz LMN 920.
 2. Reinig en schuur de roestvrijstalen onderdelen van de doorvoeringen en armaturen en dicht deze af met Kiwitz LMN 920.
 3. Vul en sluit over de gehele oppervlakte (wanden en vloer) eerst gaatjes of holtes. Dit kun je doen door Kiwitz LMN 920 aan te brengen met een harde borstel of handstoffer.
 4. Vervolgens breng je Kiwitz LMN 920 voor een tweede keer royaal en gelijkmatig aan met een egalisatiespaan. De minimale droge laagdikte van de dichtingslaag dient minimaal 2,0 mm te zijn.
 5. Nadat de waterdicht makende laag is opgedroogd, moet een 14-daagse testvulling van het bassin met water worden uitgevoerd om de waterdichtheid te controleren.

Keramische tegels aanbrengen

 1. Nadat de proefvulling succesvol is uitgevoerd, kan op de gedroogde dichtingslaag een contactlaag met Kiwitz LMN 590  worden aangebracht. Direct daarna wordt met een kamspatel onder een hoek van 45 - 60 ° een egaal lijmbed met Kiwitz LMN 590 opgezet.
 2. Om ervoor te zorgen dat tegels zonder holtes worden gelegd, moet bij het leggen zowel de ondergrond als de achterzijde van de tegels voorzien worden van de lijm (buttering-floating). Hier wordt gestreefd naar 100 % inbedding. Voordat de lijm aan de oppervlakte opdroogt (huidvorming) moeten de tegels in het verse mortelbed worden geduwd.

Voegen en kitten

 1. Nadat de mortel is uitgehard kan de bekleding worden af gevoegd met weber.fug 873.
 2. Aansluit- en bewegingsvoegen moeten elastisch worden afgesloten met een elastische kit weber.fug 882 zwembadsilicone. Afhankelijk van het absorptievermogen moet de ondergrond voorgestreken worden met weber.fug 884 of weber.fug 885 om de hechting te verbeteren.


Aan het laden
Aan het laden