Voorstrijken vloer basis voor succes


Een goed begin is het halve werk. Dit geldt zeker bij de keuze voor een primer. Kies voor de beste primer en doe hier geen consessies aan. Met een goed voorbehandelde ondergrond leg je de basis voor een optimaal resultaat. Met de juiste voorstrijk zorg je ervoor dat aanwezig stof op de ondergrond bindt en voorkom je een te snelle droging van bijvoorbeeld tegellijm. Primers zorgen voor een optimale hechtlaag op de ondergrond voor mortels of tegellijmen. Daarnaast verbetert een primer de kwaliteit van de ondergrond.

Bij vloeren krijg je te maken met verschillende ondergronden. Het is belangrijk dat je eerst de ondergrond beoordeelt op porositeit voordat je een geschikte voorstrijk kiest.


Zuigende of niet-zuigende ondergrond?

Hoe herken je of een ondergrond zuigend of niet-zuigend is? Dit is eenvoudig te beoordelen door te testen of de ondergrond water opneemt, blijft het water op het oppervlakte staan dan is het een niet-zuigende ondergrond. Voorbeelden van zuigende ondergronden zijn:
  • Cementdekvloeren;
  • Betonvloeren.
Wij hebben één specifieke primer die zowel in te zetten is voor zuigende- als niet zuigende ondergronden (Kiwitz PRM 125).
Bij twijfel kun je eenvoudig een druppel water op de ondergrond aanbrengen. Als deze binnen 5 minuten wordt opgenomen dan is het een zuigende ondergrond.

Noot: Houten vloeren zijn zuigende ondergronden maar kennen een specifieke voorbereiding. Deze behandel je toch met een primer voor niet-zuigende ondergrond (Kiwitz PRM 120).

Overzicht verschillende primers

Zuigende of niet-zuigende ondergrond? Wand of vloer? Welke primer gebruik je op welke ondergrond? Je ziet het heel eenvoudig in het primer overzicht. Klik op de afbeelding om het schema te downloaden.

Een niet-zuigende ondergrond is dicht en neemt geen water op. Daarvoor heeft de primer bij een niet-zuigende ondergrond andere eigenschappen nodig om een optimale hechtbrug te krijgen. Voorbeelden van niet-zuigende ondergronden zijn:
  • Bestaande tegelvloeren;
  • Linoleum vloeren.
Voor niet-zuigende ondergronden zijn de volgende primers geschikt: 
Kiwitz PRM 125


Producten om je vloer voor te strijken

Kiwitz PRM 110

Item No. ITEM.0002311

Kiwitz PRM 115

Item No. ITEM.0003255

Kiwitz PRM 120

Item No. ITEM.0002312

Kiwitz PRM 125

Item No. ITEM.0002605

Kiwitz PRM 160

Item No. ITEM.0002314

weber.fug 884

Item No. ITEM.0000252

weber.prim 802

Item No. ITEM.0000076

weber.prim 807

Item No. ITEM.0000250
Aan het laden
Aan het laden