Een muur egaliseren als een professional.

Wanneer je muren gaat egaliseren zijn goede materialen en voorbereiding cruciaal. Je wilt geen loszittende tegels of een pleisterlaag die loslaat. Wij helpen je met dit speciaal gemaakte stappenplan. Zo kan jij als tegelzetter gestructureerd aan de slag gaan met de juiste materialen.

In dit stappenplan vertellen we over:

  • De benodigdheden;

  • De do's en don'ts voor het glad maken van een muur;

  • De meest gestelde vragen omtrent muuregalisatie.

Muur egaliseren

De benodigdheden om een muur te egaliseren.

Bij het egaliseren van een muur heb je meerdere dingen nodig. Wij raden het volgende materiaal aan:

Aanmaakemmer

Item No. ITEM.0000395

Kiwitz Maatemmer

Item No. ITEM.0002450

Kiwitz MRT 340

Item No. ITEM.0003305

Kiwitz PRM 110

Item No. ITEM.0002311

Kiwitz PRM 125

Item No. ITEM.0002697

Hoe jij zelf een muur glad kan maken.

Muur egalisatie ondergrond voorbereiden
Stap 1: Ondergrond voorbereiden

Maak de ondergrond van de muur schoon en stofvrij. Dit zorgt ervoor dat de mortel beter hecht aan de muur. Dit kan je het beste met een bezem met harde haren doen. Voor stof en loszittende deeltjes kan je simpelweg een stofzuiger gebruiken.

Tip: Het is belangrijk dat de muur droog en stofvrij is voordat je de primer aanbrengt.

Primer aanbrengen voor muuregalisatie
Stap 2: Primer aanbrengen

Breng de PRM 110 primer aan op de muur en laat dit ca. 0,5 tot 2 uur drogen, afhankelijk van de temperatuur,  luchtvochtigheid en de mate van ventilatie. De droging kan je controleren door middel van de kras- respectievelijk bevochtigingsproef.

De PRM 110 primer is ideaal voor de voorbehandeling van een muur. Het versterkt de onderlaag en verbetert de hechtende werking van de uitvlakmortel op zuigende ondergronden. Daarnaast zorgt het voor een egalere droging van de nog aan te brengen uitvlakmortel. Kiwitz PRM 110 is geschikt voor zowel binnen- als buitenmuren
Egalisatie mortel aanbrengen
Stap 3: Egalisatiemortel aanbrengen

Bevestig de geleiders met MRT 340 egalisatiemortel op de juiste dikte op de muur. Deze dikte is afhankelijk van de muur. Bij bijvoorbeeld een holle muur zou je in het midden meer nodig hebben dan aan de zijkant.

De MRT 340 egalisatiemortel is perfect voor het gladmaken van een muur. MRT 340 kan worden aangebracht in een laagdikte van 2 tot 40 mm. 

Muur met egalisatiemortel afreien


Stap 4: Afreien
Na het aanbrengen van de uitvlakmortel kan je beginnen met het afreien. Schuif met een lange afreilat over de geleiders en verdeel de mortel zodanig dat er een vlakke muur ontstaat.
gladde muur laten drogen
Stap 5: Drogen

De mortel is onder ideale omstandigheden na 3 à 4 uur klaar om betegeld te worden. 

Je bent nu klaar met de muur egaliseren, gefeliciteerd!


FAQ glad maken van een muur.

Wat kost het egaliseren van een muur?

De kosten van het uitvlakken van een muur zijn afhankelijk van de muur en de laagdikte. Voor het egaliseren van een muur heb je uitvlakmortel en primer nodig. De hoeveelheid mortel die je nodig hebt is minimaal 1,0 kg/m2 per mm laagdikte. Bij Kiwitz koop je 20 kg snel uithardende uitvlakmortel voor slechts €51,08 ex btw.

Voor onze primer geldt een verhouding van 0,15 tot 0,25 ltr/m2. De Kiwitz prm 110 primer is al te koop voor € 63,80 ex btw per Can.

Kan egalisatiepleister tegen vocht?

Het MRT 340 egalisatiemortel van Kiwitz is watervast en geschikt voor zowel binnen als buiten. Je kan het dus gebruiken voor het egaliseren van bijvoorbeeld badkamer- en buitenmuren.

Hoe voorkom je dat een pleisterlaag losraakt?

Het is belangrijk dat je de muur goed schoonmaakt en stofvrij maakt, zie het stappenplan. Door schoon te maken voorkom je dat er lucht en oneffenheden onder het egalisatiemortel komt. Wanneer je dit niet doet kan het zijn dat het mortel niet goed hecht. Het gebruiken van een primer helpt ook voor hechting.

Hoe lang duurt het om een muur glad te maken?

Het is niet mogelijk om precies te bepalen hoe lang het duurt om een muur glad te maken. Er kan verschil zitten in de omstandigheden waarin er wordt gewerkt. Denk hierbij aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Maar het is ook afhankelijk van hoe snel er wordt gewerkt.

Je moet rekening houden met:

  • De grootte van de muur;

  • Het schoonmaken van de muur;

  • Het aanbrengen van de primer, geleiders en uitvlakmortel;

  • Het afreien;

  • En de droogtijd.

Aan het laden
Aan het laden