Een balkon betegelen? Dit moet je weten!

Voorkom een lek balkon, gescheurde of zelfs loslatende tegels en verkleurde of gescheurde voegen. Wij geven jou dé tips en tricks voor het plaatsen van keramische tegels op jouw balkon. Na het lezen van deze blog, waarin stap voor stap uitleg wordt gegeven, kan jij:

  • Een waterdicht balkon maken;

  • Tegels op een balkon lijmen met de Buttering floating techniek;

  • Voegen waterdicht maken;

Must do: Bescherm gedurende alle werkzaamheden het balkon tegen vorst en neerslag voor een optimaal resultaat.

Balkon betegelen

Hoe maak je een waterdicht balkon?

Voordat je balkontegels gaat plaatsen is het belangrijk dat de basis goed is. Er dient vanaf het begin rekening gehouden te worden met de materialen die gebruikt worden bij het balkon betegelen. Je kan dus niet zomaar beginnen met lijmen en plaatsen.

Balkon betegelen ondergrond bepalen
Stap 1: Ondergrond bepalen

Bepaal de ondergrond van het balkon, is het een zuigende of een niet zuigende ondergrond?.

Tip: Twijfels over de soort ondergrond? Breng enkele druppels water aan op de ondergrond. Wanneer de druppels binnen 5 minuten worden opgenomen, heb je te maken met een zuigende ondergrond.

Balkon ondergrond schoonmaken met bezem
Stap 2: Ondergrond schoonmaken 

Verwijder losse deeltjes, afbladderende mortel- en verfresten en krijtende lagen. Gebruik hiervoor een bezem met harde haren. Maak vervolgens de oppervlakken stofvrij. Hiervoor kan je een stofzuiger of vochtige doek met schoonmaakmiddel gebruiken.

Primer voor balkon betegelen
Stap 3: Primer aanbrengen

Kies een primer voor zuigende of niet zuigende ondergrond en behandel de onderlaag. De primer dient gelijkmatig en verzadigend met een kwast, borstel, rol of spuit, aangebracht te worden. 

Het drogen van de primer duurt tussen de 0.5 en 2 uur. Door gebruik te maken van een primer verbeter je onder meer de hechting tussen de ondergrond en de afschotlaag.

Tip: Kiwitz PRM 125 is de ideale primer bij het balkon betegelen. Dit komt doordat het geschikt is voor zowel zuigende als niet zuigende ondergronden.
Balkon afschotlaag
Stap 4: Afschotlaag voor het balkon maken

Creëer een afschotlaag op de balkonvloer met weber.plan 816 mortel. Dit doe je door het mortelmengsel op de voorbereide ondergrond aan te brengen en vervolgens in de voorziene laagdikte te verdelen en af te schrapen. 

Het afschot dient minimaal 2% te zijn om een goede waterafvoer mogelijk te maken. Het is belangrijk dat de mortel gedurende het uithardingsproces niet nat wordt. Voortijdige waterbelasting kan leiden tot ongewenste materiaaleigenschappen en vertraging.

De weber.plan 816 mortel is uitermate geschikt voor het creëren van een afschotlaag ten behoeve van een waterdicht balkon. Na 24 uur kunnen er al keramische tegels geplaatst worden dankzij de snel uithardende eigenschappen van deze mortel.

balkon tegels lijmen buttering floating techniek

Hoe kan je tegels op een balkon lijmen?

Nadat de afschotlaag is uitgehard moet er een dichtingslaag worden aangebracht. Deze dichtingslaag heeft ten doel om de afschotlaag te beschermen tegen water toetreding.

In dit voorbeeld wordt gewerkt met Kiwitz LMN 920. Dit product combineert de eigenschappen van een afdichtingsproduct en tegellijm in één product. Met een speciale lijmkam kan de dichtings- en lijmlaag in één bewerking worden aangebracht, wat uiteraard veel tijd bespaart.

Het is echter ook mogelijk om eerst de dichtingslaag aan te brengen om daarna, als de dichtingslaag is uitgehard, de tegels te verlijmen.

De beste methode om keramische tegels op een balkon te lijmen, is met de Buttering Floating techniek. Deze methode van balkontegels lijmen is bijzonder effectief voor buitengebruik en het leggen van grote tegels.

Wat is de Buttering Floating techniek?

De Buttering Floating techniek is dé manier om balkontegels dubbel te verlijmen. Door deze techniek zorg je voor 100% lijmcontactvlak. Daardoor ben je verzekerd van een optimale hechting van de tegel aan de ondergrond.

Breng eerst met de vlakke kant van de lijmspaan een contactlaag aan op de ondergrond en breng vervolgens met de getande kant lijmrillen aan op de ondergrond. Daarna breng je ook op de achterzijde tegellijm aan en kun je de tegel op lijmrillen leggen. Door middel van schuiven en goed aandrukken of kloppen zorg je ervoor dat het lijmcontact nagenoeg 100% wordt.

Tip: bekijk de video of lees meer over buttering floatingbalkon betegelen met balkontegels
Stap 5: Balkontegels lijmen

Gebruik de Butter Floating techniek om het balkon en de balkon tegels te lijmen. Neem hiervoor de Kiwitz LMN 920 tegellijm.

De LMN 920 functioneert als een tegellijm en dichtingsmortel. Het staat bekend om zijn hoog flexibele en snel uithardende eigenschappen. Daarnaast is het waterdicht en kan het onafhankelijk van het weer drogen. Dit zorgt ervoor dat het bijzonder geschikt is voor het balkon betegelen.

Er dient een minimale droge laagdikte 2 mm te zijn. De droogtijd van de eerste laag is ca. 90 minuten.

Tip: De LMN 920 is bij buitentegelwerk de beste keuze voor grote tegels, en is vrijgegeven voor tegels tot een grootte van 1 bij 1 meter.

Hoe kan je voegen waterdicht maken?

Bij het waterdicht voegen van tegels is het belangrijk om een flexibel voegmortel te gebruiken. Door temperatuurverschillen kunnen de tegels gaan bewegen. Wanneer een voegmortel niet flexibel is, kunnen de tegels elkaar van de grond afdrukken. Hierdoor zal uiteindelijk het tegelwerk beschadigen en kan het balkon mogelijk gaan lekken.

voegen waterdicht maken
Stap 6: Voegen waterdicht maken

Houdt bij het verlijmen van de tegels rekening met een voegbreedte van minimaal 5mm. Deze breedte maakt het mogelijk dat de voegen bij het uitzetten en krimpen van de tegels, als gevolg van temperatuurschommelingen, deze beweging voldoende kunnen opnemen.

Gebruik hiervoor de weber.fug 877 voegmortel. Deze mortel is watervast en flexibel.

Tip: Vermijd kleurverschillen door de voegmortel-mengsels steeds met dezelfde vastgelegde hoeveelheid water te mengen en te verwerken.

Veel gestelde vragen over het betegelen van een balkon

Welke materialen heb ik nodig om een balkon te betegelen?

Gedurende het stappenplan hebben we meerdere benodigde producten aangehaald. Dit zijn de belangrijkste materialen:

Kiwitz LMN 920

Item No. ITEM.0002641

Kiwitz PRM 125

Item No. ITEM.0002960

weber.fug 877

Item No. ITEM.0001750

weber.plan 816

Item No. ITEM.0000272

Wat is het beste weer voor het balkon betegelen?

Tijdens het gehele proces is er een minimum gewenste temperatuur van 10°C. De maximale temperatuur is 30°C. De ideale weersomstandigheden zijn een temperatuur van rond de 20°C met een lage luchtvochtigheid. Tijdens de winter is het dus vaak niet wenselijk om een balkon te betegelen.
Aan het laden
Aan het laden