Het aanleggen van een terras


Een terras zorgt voor een mooie, afgewerkte uitstraling van je tuin. Om je terras aan te kunnen leggen, moet je diverse stappen ondernemen.

Hieronder vind je een stappenplan voor het betegelen van je terras met keramische tegels op zandgrond. Heb je andere tegels of sierbestrating of een andere ondergrond? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag. Of kijk eens op de website van Varistone. Daar vind je voor iedere soort sierbestrating en ondergrond een stappenplan voor je terras.

Stappenplan keramische tegels


Stap 1: Sterke fundering

Goed straatwerk begint bij een sterke fundering om nazakken tot een minimum te beperken. Zandgrond is de meest ideale bouwgrond, het is goed waterdoorlatend en stevig. Een laag van gebroken puin of steenslag op de bodem is een goede fundering voor de volgende stabilisatie laag.

Stap 2: Drainagemortel of -mat aanbrengen

Om de tegels uiteindelijk te kunnen verlijmen moet er eest een drainagemat of -mortel worden aangebracht, zodat er een goede ondergrondbasis is. De drainagemortel wordt in kleine gedeeltes aangebracht, zodat de tegels in de nog verse drainagemortel kunnen worden gelegd.
 

Afschot voor goede afwatering

Om te voorkomen dat er water op je terras blijft staan na een regenbui, is het verstandig om het terras een beetje af te laten lopen en een afschot te maken. Deze helling dient ongeveer 1,5% te zijn. De tuinzijde moet dus lager liggen dan de zijde bij het huis.

Je kunt dit doen door met een waterpas en een rechte lat af te tekenen op de houten paaltjes. Begin met het paaltje dat het dichtst bij het huis staat en plaats het koordje op de juiste hoogte.

Dilitatievoegen aanbrengen

Om werking van de tegels op te vangen dient men voldoende dilatatievoegen aan te brengen. Dit zijn bewegingsvoegen rondom terras en langs vaste obstakels om schade, veroorzaakt door warmte en kou, te beperken.

Dilatatievoegen dienen te worden afgekit met Weber.fug 883 en voorzien van rugvulling onder in de voeg.

   > Bekijk de kitten die geschikt zijn voor het terras

Stap 3: Tegels leggen

  • Breng Kiwitz LMN 520 aan de achterkant van de keramische tegel aan.
  • Klop de tegel in de nog verse drainagemortel. Zorg hierbij dat de zij- en bovenkant van de tegels vrij blijven van de lijm.
  • Zorg tijdens het leggen dat de voeg vrij blijft van drainagemortel en lijm.
  • Let op dat de voegen op de juiste breedte blijven (minimaal 3 mm) en de voegdiepte minimaal de tegeldikte is (3 cm). Als hulpmiddel kun je een tegel nivelleersysteem gebruiken.
  • Het geheel dient minimaal 24 uur uit te harden en beschermd te worden tegen regen.
   > Bekijk meer tegellijmen die geschikt zijn voor het tegelen van een terras

Stap 4: Voegen van de tegels

Voor het voegen van keramische tegels van 2 of 3 cm dik op drainagemortel adviseren wij de Weber.fug 877.

De Weber.fug 877 is een universeel toepasbare, flexibele voegmortel voor wand- en vloervlakken, ook in vochtige en natte ruimtes en op plaatsen die voortdurend onder water staan.
  • De voegen moeten droog zijn en vrij van lijmmortelresten en hechtingsverminderende bestanddelen.
  • Zuigende ondergronden moeten vooraf nat worden gemaakt met water om ervoor te zorgen dat de voegmortel gelijkmatig opdroogt en uithardt.
Alle productinformatie en instructies vind je in het informatieblad van de Weber.fug 877.

   > Bekijk meer producten voor het voegen van een terras

Stap 5: Terras in gebruik nemen

Zorg ervoor dat het terras na het voegen voor minimaal 24 uur beschermd blijft tegen vorst en/of neerslag. Dit kan namelijk schade veroorzaken aan de voegen. Na 24 uur is het oppervlak begaanbaar en na 7 dagen volledig belastbaar.

   > Bekijk meer informatie over het coaten van een terras 

   > Bekijk meer informatie over het afdichten van een terras

Tegelen op andere ondergronden?

Ook zijn er stappenplannen voor andere ondergronden en andere soorten tegels. Deze vind je op Varistone.
Aan het laden
Aan het laden