Nieuwe tegelvloer autoshowroom logistieke uitdaging


De autoshowroom is voor een autodealer het hart van de zaak. Hier kunnen klanten de aangeboden modellen zien, aanraken en beleven. Geen wonder dat een nieuwe showroomvloer zo snel mogelijk gelegd moet worden, zodat de modellen weer snel zijn te bewonderen. Tegelzetbedrijf Bulten ging aan de slag met de vloer van autobedrijf Herwers in het Gelderse Hengelo. Met behulp van onder meer de primer, tegellijm en voegmortel van Kiwitz, kon de totaal vernieuwde showroom na vier weken weer volledig in gebruik worden genomen.De volledige showroom van Herwers in Hengelo (Gld) is vernieuwd. Dus niet alleen de vloer, maar ook onder meer wanden, plafonds en verlichting. Ook is de staalconstructie van het pand aangepast, in verband met het aanbrengen van nieuwe luifels. De vestiging Hengelo maakt deel uit van de Herwers Groep met ook vestigingen in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Neede, Zutphen en Zevenaar. Klanten kunnen bij dit autobedrijf (afhankelijk van de vestiging) terecht voor de merken Renault, Dacia, Hyundai, Mitsubishi en Nissan. In Hengelo kan de klant terecht voor Nissan en service voor Nissan en Renault.
Tegelbedrijf Bulten uit Vorden heeft al het tegelwerk in meerdere showrooms van Herwers uitgevoerd. Zo ook in 2002 bij Herwers in Hengelo. “Dat was bij de nieuwbouw van het pand. Nu is het tijd voor een grote renovatie en leggen we een nieuwe tegelvloer over de oude aan”, zegt eigenaar Marcel Bulten. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in maatwerk, zoals verbouw, renovatie en luxe woningbouw.

Bijzonderheden
De vloer is ruim 700 m2 groot en is voorzien van Gres Porcellanato. Deze tegel is van keihard porselein en is krasbestendig en bestand tegen zware belastingen. Omdat de tegel door en door gekleurd is, zijn eventuele krassen niet zichtbaar. Daarbij hebben de Gres Porcellanato tegels een vochtopname van minder dan 0,5% en zijn ze ook bestand tegen chemische aanslag. Ideaal dus voor toepassing in een autoshowroom.
Gebruikt zijn tegels van 300 x 600 mm met een dikte van 10 mm. Gekozen is voor grijs, met in de vloer rechthoekige vlakken met twee kleuren donker getint grijs. “Bijzonder is dat er nu maar liefst 29 vloeraansluitingen zijn aangebracht voor elektra en communicatie. Bij het frezen van de benodigde sleuven hield de oude vloer zich prima. Er kwamen dus geen oude tegels los”, aldus Bulten.

Uitvoering
Omdat de renovatie van een showroom onder tijdsdruk staat is de gehele vloer in drie dagen door vijf tegelzetters van Bulten gelegd. Daar ging een dag voorbereiding en maatvoering aan vooraf. Nadien zijn  de passtukken bij de aansluitingen met kolommen, wanden en puien aangebracht, omdat die niet op het kritische tijdpad lagen.

Bij de uitvoering is eerst de ondergrond gereinigd en voorzien van een Kiwitz PRM 120 primer voor niet-zuigende ondergronden. Vervolgens is een Kiwitz LMN 570 tegellijm grootformaat tegel gebruikt. “Voordeel van deze lijm is dat deze na drie uur beloopbaar en voegbaar is. Voor projecten onder tijdsdruk is dat ideaal. De rolsteigers voor de plafonds en wandafwerkingen moeten er snel weer op kunnen. De open tijd is met 30 minuten ook redelijk lang”, aldus Bulten. De tegels zijn uiteindelijk gevoegd met weber.fug 877 waterafstotende voegmortel in de kleur antraciet. Dit is een voegmortel voor vloeren en wanden en alle gangbare soorten tegels. Bulten werkt graag met de producten van Kiwitz: “We werken al twintig jaar met producten van dit bedrijf. Natuurlijk de producten moeten goed zijn. Maar een goed overleg en advies is ook belangrijk. Wij doen veel speciale projecten en dan heb je dus ook gespecialiseerde producten nodig. Hier hebben we 3.000 kilogram tegellijm gebruikt! De laagste prijs is daarbij voor ons minder relevant dan een goed eindresultaat. Ik heb er niets aan als ik terug moet komen doordat de vloer gebreken vertoont. Niet voor niets doen wij dit werk al lange tijd voor de Herwers Groep. Daar is wederzijds vertrouwen voor nodig, dus vakmensen en goede producten.”Aan het laden
Aan het laden