50 jaar oude recreatiebad Wolfslaar als nieuw


Tijdsdruk blijft een bepalende factor bij de realisatie van veel zwembaden. Dat geldt zeker als het om buitenbaden gaat. Die moeten voor de zomer klaar zijn, terwijl het werk in de winter gepland staat als er nauwelijks buiten valt te werken. Dat geldt ook voor de gefaseerde renovatie van het zwembad Wolfslaar.
Van de vier zwembaden in eigendom van de gemeente Breda, was dit vijftig jaar oude Wolfslaar in een staat met veel achterstallig onderhoud. Vorig jaar zijn de renovaties begonnen en afgelopen winter werd het kinderbad van 1.200 m2 door Tegelzetbedrijf & Natuursteenwerken Hoose aangepakt, onder een enorme overkapping.



Gezonde spanning

Uit alles klinkt gezonde spanning bij directeur-tegelzetter Jeroen Hoose “Vorig jaar mochten we hier het wedstrijdbad doen. Wat een toestand was dat toen de overkapping er af woei. Gelukkig is het uiteindelijk prima voor elkaar gekomen. Nu gaat het om de totale renovatie van het  kinderbuitenbad. Met de ervaring van de vorige keer is er voor gekozen om de overkapping ook in het bad met kolommen af te steunen. Als eerste ging al het oude tegelwerk eraf, van vloer en wand.”
We spreken Jeroen vlak nadat hij op een zaterdag een training aan ‘de jongens’ heeft gegeven. Het authentieke zetten in de specie wordt hier van meester op leerling doorgegeven. Dat vakmanschap blijkt ook een pluspunt voor opdrachten als Wolfslaar.

Betonvloer

De constructie onder het bad bestaat uit een betonvloer met deels gemetselde, deels betonwanden waarop de zetmortel is blijven zitten. De tegelploeg uit Wijchen moest na het wegbreken van de oude tegels eerst uitvlakken. Daartoe werd het hele oppervlak voorgestreken met PRM 110 primer van Kiwitz. Dit was nodig omdat anders ongelijke vochtonttrekking van de egalisatiemortel optreedt. Kiwitz heeft ook de andere materialen voor de verwerking geleverd. Om te beginnen voor de waterafdichting die over de egalisatie is aangebracht, zo vertelt Jeroen. “Daarvoor hebben we Weber.tec Superflex D2in twee lagen opgebracht. Natuurlijk hebben we extra aandacht besteed aan het waterdicht maken van alle doorvoeren. Op dat moment hadden we het bassin klaar voor het nieuwe tegelwerk.”




Agrob Buchtal

Opmerkelijk zijn de gekozen tegels van Agrob Buchtal. Met een formaat van 25 x 25 cm wijkt het behoorlijk af van het vertrouwde beeld. Voor de grote oppervlakken is gewerkt met Kiwitz LMN 520 tegellijm. Behalve de tegels komen er ook compleet nieuwe goten rond het bad. Bij het wedstrijdbad is er rond de hoogte van de waterlijn  afgevoegd met Weber.xerm 848 epoxymortel, vanaf de rand tot een meter eronder. “Onze opdrachtgever Optisport wilde in dit geval dat het hele bad werd afgevoegd met epoxy, dus ook de bodem. En dan hebben we het dus over een oppervlak van maar liefst 1.200 m2. ”
 

Drie stappen

Dat laatste kon dus dankzij de grote, tijdelijke overkapping. Zodra het weer het toeliet hebben we de overkapping verwijderd. Dat gebeurde in drie stappen, zo legt Hoose uit. “Het deel dat dan open kwam te liggen, hebben we helemaal afgevoegd. Zodra de plekken waar kolommen stonden vrij waren, hebben we die het eerst betegeld en afgevoegd.”Toen het laatste deel van de overkapping verwijderd werd, moest het kinderbad gereed zijn, ruim voor de opening van het zomerseizoen. Bij deze zwembadrestauratie hoort ook een nieuwe afwerking van de gebouwen, de bestrating en het kleedkamergedeelte.



Aan het laden
Aan het laden