De Brug van den Azijn


Jan de Nul en Herbosch-Kiere werken aan een nieuwe brug over het Albertkanaal om de doorgang van grotere schepen te faciliteren.

De oprit naar de brughoofden wordt verzorgd door het Italiaanse Macafferi. Zij voeren de engineering uit van het grondwerk en leveren de betonnen panelen die als wand van de oprit fungeren. De wandpanelen worden vervaardigd bij De Jong Beton in Alphen.

De panelen worden gestort in speciale stalen mallen, met geprofileerde randen waardoor de panelen in elkaar grijpen en zo voor een verband zorgen. Aan de achterzijde van de panelen zijn lussen ingestort waarmee de panelen worden verankerd in de oprit. De panelen zijn bevestigd aan riemen die in de in de grond van de oprit worden verwerkt, resulterend in zogenaamde gewapende aarde, ook wel bekend als terre-armée.

Het talud moet de grove uitstraling hebben van gebroken graniet. Om die uitstraling te verwezenlijken, worden de betonnen wandpanelen volgens een bijzonder proces en met speciale ingrediënten gemaakt. Als toeslagmateriaal in het beton, gebruikt men basaltsplit. Dat is een donker granulaat met hoekige deeltjes, 2 tot 5 millimeter groot. De elementen stort men op een rubberen structuurmat met een reliëf, te zien op Afbeelding 1.
 

Afbeelding 1 - De stalen mal met structuurmat welke is behandeld met Kiwitz Nova vertragingspasta, te herkennen aan de roze kleur.





Deze structuurmat is vooraf behandeld met Kiwitz Nova vertragingspasta (een roze substantie), waardoor het hydrateren van de cement en dus het uitharden van de beton in het eerste laagje (zichtkant van het element) wordt vertraagd. De cementpasta blijft zo relatief zacht en wordt daags na het storten en na het ontkisten met behulp van een hoge drukreiniger verwijderd, zoals te zien op Afbeelding 2. Op deze wijze wordt de basaltsplit deels blootgelegd, wat het grove karakter van gebroken graniet benadrukt. Het resultaat is te zien op afbeelding 3.

Afbeelding 4 geeft een overzicht van het project in de bouwfase. De wand heeft een indrukwekkende uitstraling. Niet alleen vanwege de omvang, maar ook de donkere kleur, die tot expressie komt door de uitpuilende basaltsplit.


Afbeelding 2 -Close-up van een paneel tijdens het uitwassen van zachte cement. Linksboven is de cement verwijderd; rechtsonder is de cement nog aanwezig en zijn ook nog resten van Kiwitz Nova vertragingspasta zichtbaar.







Afbeelding 3 -Een indruk van het project tijdens de bouwfase. Let op het verband tussen de panelen en de riemen waarmee de panelen worden bevestigd aan de oprit.






Afbeelding 4 -Close-up van een voltooid paneel. Het oppervlak vertoond een grove structuur vanwege de rubberen mat onderin de mal en vanwege het uitwassen van de relatief zachte cementpasta.








Aan het laden
Aan het laden