Badkamer waterdicht maken


Het waterdicht maken van natte ruimten blijkt in de praktijk nog steeds lastig; veel badkamers worden niet of onvoldoende afgedicht. Een badkamer waterdicht maken, is geen kwestie van ‘alleen’ afkitten. Geen enkele kit blijft voor altijd in perfecte conditie. Als de kit rond de put scheurtjes vertoont, stroomt het water ook langs de put waarop het in de ondergrond trekt. Water dringt in de vloer en uit zich door schades in muren en plafonds. Dit veroorzaakt een ongezond binnenklimaat, overlast, bouwkundige en financiële schade.

Eén op de tien woningen krijgt in de loop van de jaren te maken met een lekkage in de badkamer. Het is belangrijk om een lekkage te voorkomen, omdat achteraf een lekkage verhelpen en de badkamer waterdicht maken velen malen duurder is. Daarnaast geeft een lekkage ook veel ongemak.

Hoe maak ik mijn badkamer waterdicht?

Om een badkamer waterdicht te maken, adviseren wij een integraal systeem. De wand- en vloerafdichting vormen een sluitend geheel met de waterafvoer. Zelfs als er al haarscheurtjes ontstaan in het voegwerk, is vochtschade uitgesloten. Het lekwater loopt dan weg via de afvoer.

Met het Kiwitz totaalsysteem kun je deze problemen eenvoudig voorkomen. Hiermee maak je een badkamer duurzaam en 100% waterdicht.

In 10 stappen een waterdichte badkamer

Om je badkamermuren en –vloer waterdicht te maken, hebben wij een stappenplan opgesteld.

 1. Breng primer Kiwitz PRM 125 voor zuigende en niet zuigende ondergronden aan. Verdun de primer met water voor zuigende ondergronden
 2. Plaats de ADT 901 kimband.
 3. Breng afdichtingspasta Kiwitz ADT 210 of Kiwitz ADT 215 in 2 lagen aan
 4. Breng pastalijm Kiwitz LMN 315 aan voor het betegelen van de wand
 5. Breng poederlijm Kiwitz LMN 520 aan voor het betegelen van de vloer
 6. Meng de voegmortel Weber.fug 875 F met schoon leidingwater en voeg de tegels van de wand in.
 7. Na de droogtijd: voegmortel nat afsponsen
 8. Voeg de vloertegels in met Weber.fug 877
 9. Na de droogtijd: voegmortel nat afsponsen
 10. Breng vervolgens kit Kiwitz KTN 350 aan
 11. Gebruik afmesvloeistof RNG 650 voor het afmessen van de kitvoeg
 Bekijk ook de instructievideo waarin het stappenplan te zien is.Waterdichte coating & voegen badkamer

Een lekkende voeg is niet altijd te vermijden. Het is daarom een goede keuze om alvorens je gaat tegelen de muur van je badkamer helemaal waterdicht te maken. Op die manier zal vocht geen kans krijgen om de tegels aan te tasten, zodat deze loskomen. Hierbij kun je gebruikmaken van de afdichtingsproducten. Daarnaast hebben wij ook waterdichte afdichtingspasta voor het afdichten van tegelwerk, die je kan gebruiken; in het bijzonder weber.tec 827of  weber.tec 827s.

Waterdichte douche & afvoer

De meest voorkomende plekken voor lekkages zijn hoeken, voegen, doorvoer van waterleidingen en het gebied rondom de douche-afvoer. Deze lekgevoelige plekken dienen met extra aandacht afgedicht te worden. Door ze te behandelen met een coating en extra afdichtingsmiddelen kunnen nieuwe lekkages worden voorkomen. Werk alle hoeken en naden af met flexibele siliconen sanitairkit. Voor een optimale hechting is het van belang dat alle af te dichten oppervlakken goed schoon gemaakt zijn, voordat je met de afwerking bezig gaat.

  > Bekijk ook ons advies voor een waterdichte afvoer

Een waterdichte badkamer met behulp van Kiwitz

Met de keuze voor ons totaalsysteem kun je rekenen op een 100% waterdicht vloer- en wandsysteem, afvoeren (goten en putten) met een flens en advisering en begeleiding op maat.

Wil je meer informatie over een waterdichte badkamer? Bekijk onze brochures of neem contact op met info@kiwitz.nl of bel naar +31 315 270 620.

Download brochure waterdichte badkamer

Interactieve versie

Als PDF


Aan het laden
Aan het laden