Loszittende tegels verlijmen/herstellen


Hieronder volgen enkele algemene richtlijnen voor het verlijmen van loszittende tegels:
  • Als de voeg rondom de tegel beschadigd is dien je de voeg eerst de herstellen voordat je gaat injecteren.
  • Het materiaal onder lage druk aanbrengen, de dun vloeibare vloeistof verspreidt zich eenvoudig onder de loszittende tegel.
  • Na de laatste injectiepompslag het kitpistool ontspannen, zodat er geen druk op de injectietip staat als de deze verwijderd uit het boorgat. Na het ontspannen de tip nog minimaal 1 minuut in het boorgat laten zitten om terugvloeien van de hars uit het boorgat te voorkomen.
Let op: bij het werken met 2K-epoxyharsen altijd beschermende maatregelen treffen (denk aan: handschoenen, veiligheidsbril).


Loszittende tegels repareren

Last van holklinkende of losse tegels?
Een loszittende of holklinkende vloer- of wandtegel is erg storend. Hakken en breken in de tegelvoer wil je het liefste vermijden. Naast de overlast die hakken en breken van de vloertegels veroorzaakt brengt dit ook hoge kosten met zich mee. Met Kiwitz LMN 200 injectieset kun je zelf eenvoudig een losse tegel vastlijmen.

Zelf snel en eenvoudig losse tegels herstellen


Download het Stappenplan: loszittende tegels verlijmen

Het verlijmen van losliggende tegels is een eenvoudige klus die je zelf kunt uitvoeren waardoor hoge renovatiekosten achterwege blijven. Met het volgen van onderstaand stappenplan van Kiwitz ben je verzekerd van een duurzaam eindresultaat. De tegel zit weer voor jaren vast en je hebt geen last meer van holklinkende tegels.
  1. Zorg er allereerst voor dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. 
  2. Boor in de voeg rondom de loszittende of holkinkende tegel één of meerdere gaatjes. Boor met een boortje 3 mm in de voeg om zo de te vullen ruimte te bereiken. Bewaar het boorsel om na de injectie het boorgaatje mee te repareren. De gaten in de voeg boor je op een vaste afstand van elkaar, houd hier circa 5 cm afstand. Zorg ervoor dat je de gaten haaks boort zodat de lijm goed kan indringen onder de vloertegels.
  3. Snij de injectietip op de gewenste diepte en bevestig de injectietip op de mixertip. Schroef vervolgens de mixertip op de koker. Vanwege de kans op onvoldoende menging, raden wij aan om de eerste hoeveelheid materiaal niet te gebruiken.
  4. Injecteer de gemengde hars via het boorgat in de holle ruimte.
  5. De injectiehars is na 24 uur volledig doorgedroogd.

Losse tegels badkamer

Losse tegels in de badkamer zijn niet alleen erg vervelend, maar dit kan ook tot ongelukken leiden. Dit systeem om tegels weer vast te maken kan je ook prima toepassen in de badkamer. Zorg er wel voor dat de de loszittende tegels droog zijn bij het losse tegels vastleggen.

Niet-hechtende tegels

Tijdens het bakken van de tegel in de oven strooit men een soort poeder in de oven zodat de tegel niet aanbakt. Resten van deze poeder kunnen achterblijven op de achterkant van de tegel. Je kunt dit controleren door met je hand (of een doek) over de achterkant van de tegel te wrijven. Word je hand of de doek wit? Dan weet je dat er nog resten op de tegels zitten.
 
Dit kun je doen door:
  1. Dubbel verlijmen tegels (buttering floating methode)
    Verwijder de poederlaag zoveel mogelijk met een doek of handstoffer en breng vervolgens een laag tegellijm aan op de achterkant van de tegel. Hierdoor vermeng je de poeder met de tegellijm en weet je zeker dat deze goed hecht. Lees meer over de buttering floating methode.
  2. Schoonmaken en voorstrijken
    Maak de achterkant van de tegel schoon met een vochtige doek en behandel deze met een primer. Een goede primer hiervoor is de Kiwitz PRM 110.

Aan het laden
Aan het laden