Tegels verlijmen op cementdekvloer, geen waterbelasting


Voordat je tegels op de cementdekvloer verlijmt, raden wij aan om de vloer te beoordelen op de vlakheid en droging. Als de cementdekvloer niet droog en niet vlak is, raden wij af om te betegelen. Wacht tot de vloer volledig droog is en egaliseer de vloer voordat je gaat betegelen.

Normaal gesproken heeft een verse cementdekvloer 28 dagen nodig om volledig te drogen. Het restvochtgehalte moet kleiner dan 2 CM-% zijn. Met name zwevende en verwarmde cementdekvloeren kunnen door belastingen en temperatuurverschillen ook achteraf nog vervormen of barsten. Na 28 dagen kun je pas de tegels lijmen op de cementdekvloer. Bij dit advies gaan we ervan uit dat er geen waterbelasting van toepassing is. Is er een vloerverwarming van toepassing, volg dan het opstook- en afkoelprotocol voor vloerverwarming.

Tegels verlijmen op een verse cementdekvloer

Wil je toch eerder tegelen? Dan adviseren wij om de Kiwitz DMT 925 of BLANKE PERMAT ontkoppelingsmat te gebruiken. Bij gebruik van deze ontkoppelingsmat kun je tegels op de verse cementdekvloer plaatsen zodra deze begaanbaar is. Bij eventuele barsten en vervormingen van de dekvloer achteraf, worden deze door de ontkoppelingsmat opgevangen en niet aan de tegels doorgegeven.

In 6 stappen tegels verlijmen op een cementdekvloer

 

1. Voorbehandeling van de cementdekvloer

De cementdekvloer moet droog en stofvrij zijn. Om de vloer te ontvetten kun je Kiwitz RNG 100 gebruiken.

   > Bekijk al onze reinigingsproducten
 

2. Gronderen/voorstrijken van de cementdekvloer

Om een optimale hechting op de ondergrond te krijgen is het erg belangrijk om de cementdekvloer goed voor te strijken. Kiwitz PRM 110 (voor zuigende ondergronden) of Kiwitz PRM 125 (1:1 verdund met water aanbrengen) voor zowel zuigende- als niet zuigende ondergronden zijn uitermate geschikt voor een goede hechting.

   Bekijk al onze primers
 

3. Egaliseren van de cementdekvloer

Als je te maken hebt met een vloer die niet vlak is dien je eerst te egaliseren. Voor het egaliseren kun je Kiwitz MRT 230 of Kiwitz MRT 250 inzetten. Na het egaliseren dien je opnieuw voor te strijken voor je gaat tegelen.

   Bekijk al onze egalisatiemortels
 

4. Verlijmen van de tegels

Het verlijmen van de cementdekvloer kan met diverse poedertegellijmen. De tegellijmen van Kiwitz die het meest voor cementdekvloeren worden ingezet zijn de Kiwitz LMN 510 en Kiwitz LMN 560.

Ook met een S2 tegellijm kun je op verse cementdekvloeren tegels plaatsen. Maar check wel altijd het productinformatieblad voor de specifieke eisen aan de ondergrond.
 
   > Bekijk al onze tegellijmen

5. Voegen van de tegels

Voor het voegen van de tegels kun je weber.fug 877 gebruiken. Dit is een grovere voegmortel zeer geschikt voor vloertegels.

   Bekijk al onze voegmortels
 

6. Afkitten van de tegels

Voor een goede hechting van de aan te brengen sanitairkit is het belangrijk dat de te vullen voeg schoon en droog is. Het toepassen van de juiste rugvulling voorkomt een drie-vlakshechting. Na het plaatsen van de rugvulling breng je de primer aan op de voegflanken. Voor het afkitten van aansluitvoegen of dilatatievoegen adviseren wij Kiwitz KTN 350.

   > Bekijk al onze kitproducten

Toepassing van een S2 lijm (algemeen)

  •  S2 lijmen hebben een hoger kunststofaandeel (polymeren) dan andere lijmen. Doel er van is om een hogere lijmkracht (adhesie) te realiseren en om de elasticiteit van de mortel te vergroten.
  • Deze polymeren hebben alleen een functionele werking indien deze kunnen ‘verfilmen’. Het verfilmen vindt alleen plaats als de polymeren het (overtollig) vocht kunnen afstaan. Blijft de lijmmortel meer dan 3 dagen (te) nat, dan zal de verfilming niet meer plaatshebben. In dat geval kan de polymeer alleen maar worden gezien als een (dure) vulstof. In dat geval is de hechting dan alleen op basis van de kristallisatie van de cement, en is ook de flexibiliteitsfunctie er niet!
  • Het is dus niet zonder risico om een 'dure' S2 lijm toe te passen op een (te) natte ondergrond. Verse betonvloeren en cdv’s ‘zijn natter!  
Let op! Het is belangrijk om na te gaan of datgene wat leveranciers ‘zeggen’ ook daadwerkelijk zo is. Wij horen leveranciers zeggen dat hun S2 lijm op deze ondergronden kan, maar in het betreffende productinformatieblad staat heel wat anders! In het Productinformatieblad staan de gebruikelijke eisen aan ondergronden. Bij cementondergronden (beton en cdv)  mag het restvochtpercentage maximaal 4 % zijn, dat is een gebruikelijke eis voor deze ondergrond en wordt doorgaans pas bereikt na enige weken droogtijd! Het kan natuurlijk zijn dat er bij projectgebonden adviezen wordt afgeweken van de info in het productblad.
 

Advies voor het betegelen van verse cementdekvloeren 

  • Als tijd/snelheid een rol speelt voor cementdekvloeren (alleen die hechtend zijn aangebracht, geen zwevende dekvloeren) geven wij het volgende advies:
  • Voor de belangrijkste richtlijnen verwijzen wij naar de URL waar de maximale vochtpercentages zijn aangegeven;
  1. Cementdekvloeren moet tussen 3 en 7 dagen oud zijn;
  2. Een laag van 1 mm Weber.tec Superflex D2 of Kiwitz LMN 920 op de ondergrond aanbrengen en laten uitharden;  Deze laag zorgt ervoor dat: 
    1. Er een ‘flexibele ontkoppeling’ wordt gerealiseerd tussen de ondergrond en de tegellaag;
    2. Er geen uitdroging ontstaat aan de bovenzijde van cdv of beton;
    3. Dat de toe te passen lijm geen blijvende doorvochting krijgt vanuit de ondergrond, zodat de polymeren kunnen verfilmen;
  3. Nu is de ondergrond in principe geschikt om te betegelen met een premium tegellijm (mag een S1 of S2 tegellijm zijn).

Ontkoppelingssysteem

Door de relatief grote krimp tijdens het verharden en drogen van deze vloeren, zijn maatregelen nodig als het tegelwerk onder tijdsdruk staat en de vloer nog niet volledig is uitgedroogd. In dergelijke gevallen is het aanbrengen van een ontkoppelingslaag een 'noodoplossing' om toch duurzaam tegelwerk te garanderen. Het is natuurlijk voordeliger als je direct op de zwevende cementdekvloer kunt tegelen. Dit kan pas vanaf 28 dagen. Met het ontkoppelen, kun je dit al doen, nadat de vloer beloopbaar is. Als je voor een deadline staat, is dit een uitstekende oplossing en ben je verzekerd van duurzaam tegelwerk.

Veel voorkomende producten om tegelwerk te ontkoppelen van de ondergrond

Hierboven gingen we in op het waarom van het ontkoppelen van tegelwerk. Hieronder geven we de producten weer, die het ontkoppelen van tegelwerk mogelijk maken. Dit kan met verschillende soorten ontkoppelingsmatten. Deze zijn op rol te verkrijgen en gemakkelijk op maat te snijden. Deze mat verlijm je op de ondergrond met een specifieke tegellijm, nadat je de ondergrond hebt voorgestreken met een geschikte primer. Voor houten ondergronden raden wij de Kiwitz PRM 120 aan, voor cementgebonden ondergronden Kiwitz PRM 110 of Kiwitz PRM 125. Ook kunnen de ontkoppelingsplaten (in meerdere diktes verkrijgbaar) naast de ontkoppeling, zorgen voor hoogte opbouw en (in sommige gevallen) een geluidsreducerend effect hebben. Op deze ontkoppelingsplaat kan je de tegels verlijmen met Kiwitz LMN 540 of weber.xerm 860 F.

   > Bekijk al onze ontkoppelingsplaten


Het tegelwerk dient te worden uitgevoerd conform URL35-101

Aan het laden
Aan het laden