Help! Lekkage in mijn badkamer

Heb je een vraag? Bel 0315 - 270 620

Help! Lekkage in mijn badkamer

Suse en Marco hebben last gehad van lekkage, helaas was het niet 1-2-3 opgelost.
| 26 april 2018
Help! Lekkage in mijn badkamer
Help! Lekkage in mijn badkamer

Suse en Marco hebben onlangs vol blijdschap een nieuw huis gekocht. Maar is het normaal en/of acceptabel dat een woning, die 6 jaar oud is, lekkage vertoont in de badkamer?

Het leven lacht Suse en Marco tegemoet. Beiden een goede opleiding gevolgd, en allebei zo’n 5 jaar aan het werk: voldoende ruimte voor lekker leven én sparen. Het gehuurde appartement dat zich boven een winkel bevond voldeed prima: Geen probleem om de trap op te gaan om in de woning te komen. Geen tuin, maar waarvoor heb je die nodig? Is alleen maar onderhoud en bovendien met de kroeg op de hoek, was er een prima ontmoetingsplek dichtbij. Deze waarden veranderden toen Suse zwanger werd. Met een kinderwagen de trap op is niet alleen onhandig maar ronduit gevaarlijk. Een tuintje is tóch wel handig als je een kindje hebt.

In een vinex wijk werd een mooie woning gevonden: gebouwd in 2011. De woning viel meteen in de smaak: mooi qua vormgeving, kinderrijke wijk en een tuin!

Bruine plekken
De problemen begonnen toen het plafond in de kamer werd geschilderd: een lelijke onverklaarbare bruine plek die niet dekkend te krijgen was. In het plafond in de meterkast nog meer van dit soort vlekken, waar komt dat nou vandaan?

De vrees werd bekrachtigd door een onderzoeksbureau dat namens de verzekering werd ingeschakeld: de bovenliggende badkamer vertoonde lekkage!

'Kort en krachtig: zolang de oorzaak niet wordt opgeheven, zal je last blijven houden van water dat tijdens het douchen in de ondergrond kan dringen. En oh ja, er is ook al water aangetroffen in de elektriciteitsleidingen.'
 
De verkoper van de woning gaf niet thuis: helemaal geen bereidwilligheid om te luisteren naar de problemen en ook niet bereid om de aannemer aan te spreken op de schade die was opgetreden. Een bouwbedrijf is immers aanspreekbaar op bouwfouten in de eerste 10 jaar nadat hij een woning gebouwd heeft.

Aangezien het bouwbedrijf (waarschijnlijk) in opdracht van de eerste bewoner heeft gebouwd, speelt die eerste bewoner een belangrijke rol in het op gang brengen van de aansprakelijkheid op het bouwbedrijf.

De periode van 6 weken, waarin het voorgaande zich afspeelde, hebben het leven van Suse en Marco flink op de proef gesteld. In plaats van te genieten van hun nieuwe woning en rustig toeleven naar de gezinsuitbreiding vielen ze van de ene in de andere teleurstelling. Een stressvolle periode die uiteindelijk ook een financiële kater achterliet.

Toen er geen zicht was op een snelle oplossing, Suse en Marco niet in hun eigen badkamer konden douchen én de wetenschap dat er een kindje op komst is, hebben ze eieren voor hun geld gekozen. Het was lastig om een tegelzetbedrijf te vinden die  op korte termijn bereid was om de renovatie uit te voeren.

Inmiddels is de douchehoek gerenoveerd, waarbij extra aandacht is uitgegaan naar goede waterdichtingsvoorzieningen. De kosten bedroegen € 2.100 maar er kan nu wel weer gedoucht worden. Wellicht dat de verzekeraar (een deel van) deze kosten vergoedt.
Je zou kunnen denken: ‘eind goed, al goed’, maar is dat eigenlijk wel zo?

De kernvraag:
Is het normaal en/of acceptabel dat een woning, die 6 jaar oud is, lekkage vertoont in de badkamer?

Het antwoord hierop heel simpel: nee!

Bovendien, het had heel makkelijk voorkomen kunnen worden, zónder dat dit hele hoge kosten met zich mee brengt.

Duurzame oplossing
Al meer dan 20 jaar zijn er betrouwbare en eenvoudig in te zetten oplossingen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat een badkamer duurzaam waterdicht is!
Deze oplossingen worden gevormd door dichtingspasta’s, dichtingsbanden, manchetten en doordachte afvoeren. Totale investering: minder dan € 200 per woning, dat is minder dan 1/10e van de directe kosten die nu zijn belopen.

Proces
Met deze middelen wordt als het ware een waterdichte laag gecreëerd nét onder het oppervlak van het tegelwerk. Hierbij gaat extra aandacht uit naar zwakke plekken: de aansluitingen van de wand op de vloer de wand op de wand, de afvoeren en rondom de kranen/het leidingwerk. Mocht er een keer een scheurtje ontstaan in het tegelwerk, een voeg beschadigd raken of een kitvoeg niet tijdig worden vervangen, dan zorgt het dichtingssysteem ervoor dat het water niet in de ondergrond kan dringen.
 
Nadere technische toelichting
Tegels worden vaak toegepast in ‘natte ruimtes’, zoals badkamers. Enkele voordelen zijn:
  • tegels zijn (vrijwel altijd) waterdicht
  • veel kleur- designmogelijkheden
  • duurzaam
  • goed te reinigen en in combinatie met een vloerverwarming en aangenaam om op te lopen.
Wat niet altijd wordt gerealiseerd, is dat tegelwerk de combinatie is van tegels, voegen, aansluitingen (wand-wand en wand-vloer) en afvoeren. Om waterdicht tegelwerk te krijgen dient het hele systeem goed op elkaar te zijn afgestemd én vakkundig te zijn aangebracht!

Waterdichte voegen
We krijgen vaak de vraag of het toepassen van waterdichte voegen en een geschikte kit voldoende is om waterdicht tegelwerk te krijgen? De vraag is terecht en lijkt eenvoudig, het antwoord erop is wat gecompliceerder. Indien kwalitatief goede voegen worden toegepast in combinatie met een geschikte kit dan is de kans heel groot dat na de uitvoering het tegelwerk in hoge mate waterwerend of zelfs waterdicht is.

Echter, is dit ook voor langere tijd het geval? Tegellijm, tegels, voegmortels zijn qua aard ‘starre’ producten. Starre producten hebben de neiging om te beschadigen (scheuren, loslaten) indien er belastingen optreden die groter zijn dan ze aankunnen, starre producten zijn weinig ‘vergevingsgezind’.

Tegelwerk krijgt te maken met bewegingen en zettingen van het gebouw. Wordt blootgesteld aan temperatuurswisselingen: warm en koud water tijdens het douchen, heet water bij het schoonmaken en wat dacht je van (agressieve) reinigingsmiddelen die worden ingezet en daarmee het voegwerk kunnen beschadigen? Blijkbaar hebben 1 of meerdere factoren ertoe geleid dat er schades zijn ontstaan aan het tegelwerk. Deze woning is nog geen 6 jaar oud!

Bouwwetgeving
Staat dit geval op zichzelf? Nee, woningcorporaties weten uit ervaring dat ca 15% van hun woningbestand in de looptijd van ca 20 jaar te maken krijgt met vochtschades veroorzaakt in natte ruimtes. De moeite waard om hier structureel over na te denken.
De bouwwetgeving in Nederland helpt niet mee om dit probleem preventief te bestrijden. Concrete formuleringen voor afdichtingen in natte ruimtes zijn er niet. Nederland is hierin een uitzondering en loopt achteraan.

In veel Europese landen is in de landelijke (bouw)wetgeving opgenomen dat er in natte ruimtes juist wél alternatieve dichtingslagen dienen te worden aangebracht in natte ruimten. Dit voorkomt niet alleen schades maar draagt ook bij tot een betere hygiëne.
  • In Duitsland is in oktober 2017 de DIN 18534 van toepassing verklaard. Deze norm is een doorontwikkeling op de afdichtnorm die al sinds begin jaren 2000 gold in Duitsland.
  • In Zweden wordt ieder huis pas opgeleverd nadat een externe deskundige zijn goedkeuring heeft gegeven op de waterdichte maatregelen in natte ruimtes.
Er is wél een Europese norm voor afdichtingen in tegelwerk: de ETAG 022. Deze norm is niet eens vertaald in het Nederlands, dat zegt al veel… Maar let wel op: mocht er een keer een schade optreden en je raakt hierbij betrokken als tegelzetter of aannemer, dan kan de ETAG 022 alsnog bindend worden verklaard en moet je kunnen aantonen dat je hieraan hebt voldaan op het project. Aanbrengen van afdichtingssystemen is strikt genomen dus niet vrijblijvend!

Er zijn diverse legitieme argumenten om (extra) aandacht te besteden aan waterdichtheid in natte ruimtes. Je voorkomt extra kosten en ergernis als huiseigenaar én als tegelzetter!

Contact
Neem contact op met één van de deskundige medewerkers van Kiwitz BV en zij zullen u graag een toelichting geven waar u direct verder mee kunt!
 
*Het verhaal berust voor 100% op waarheid. Uit privacy overwegingen zijn de namen gefingeerd.
 

Bedrijfspresentatie

  • Sinds 1954 servicegericht vanuit partnerschap.
  • Voor 15.00 uur besteld, volgende werkdag geleverd.
  • Vanaf € 150,- gratis verzending
usps
Terug naar boven