Binnen een dag in dezelfde bekistingsmal storten

Heb je een vraag? Bel 0315 - 270 620

Binnen een dag in dezelfde bekistingsmal storten

Maar is dit mogelijk?
| 8 maart 2018
Binnen een dag in dezelfde bekistingsmal storten
Binnen een dag in dezelfde bekistingsmal storten

We krijgen binnen de afdeling beton- en morteltechnologie diverse vragen te verwerken waaronder de vraag of het mogelijk is om twee keer per dag in dezelfde bekistingsmal te kunnen storten. De reden hiervoor was dat men de productie op moest voeren om een klant op tijd te kunnen leveren.

Een leuke uitdaging voor Kiwitz!

Concreet hield dit in dat de beton binnen acht uur een heel hoge aanvangsterkte moest hebben. Zodat de betonproducten, die erg dun en lang zijn, zonder beschadigingen ontkist konden worden en met een kraan te hijsen zijn (zie afbeelding 1).

Dunne sleufsilowanden
Afbeelding 1: Dunne sleufsilowanden

Werking cement en hulpstoffen
Om te begrijpen hoe je zeer snel hoge sterkten kunt realiseren moet je weten hoe cement en hulpstoffen werken. Door cement en water samen te voegen ontstaat er een chemische reactie. Er groeien microscopisch kleine naalden en vezels uit de cementkorrel (zie afbeelding 2).

Groeiproces vezels uit cementkorrrerls
Afbeelding 2: ​Vezels die uit de cementkorrel groeien in het beginstadium

De cementkorrels die er vlak naast liggen krijgen vezels en naalden. De vezels en naalden groeien in elkaar. Door in het elkaar groeien van deze vezels wordt het beton hard. Het heeft allemaal dus niets met drogen te maken.

Hoe dichter de korrels bij elkaar liggen, hoe sneller de vezels in elkaar weven. Hoe groter de afstand tussen de cementkorrels, hoe langer de vezels moeten zijn en hoe zwakker de beton wordt. Binnen dit project was het belangrijk dat de cementkorrels dicht bij elkaar liggen. Dit hebben we bereikt door weinig water te gebruiken in het betonmengsel zodat er minder water tussen de korrels komt.

Verwerkbaarheid
Om te zorgen dat de beton hierdoor toch nog goed verwerkbaar bleef, is een speciale plastificeerder gebruikt om de beton zo vloeibaar te maken dat de beton zichzelf verdicht en uit zichzelf helemaal vlak vloeit. Dit beton wordt zelfdichtend beton genoemd. 

Was de beton hiermee al naar 8 uur te ontkisten? Het antwoord is…. nee.

Speciaal cement moet worden toegepast om de snellere sterkte te krijgen. Dit cement is zeer fijn gemalen heeft de juiste samenstelling voor een snelle chemische reactie. Mede door de fijne maling kunnen veel vezels ontstaan wordt de verharding versnelt. Om dit te verwezelijken was het noodzakelijk om hulptstof, BMP versneller, er aan toe te voegen. 

BMP versneller
De meeste versnellers bestaan uit calciumcloride. Dit soort versnellers kunnen de wapening aantasten en corrosie veroorzaken. Deze versnellers mogen in gewapend beton niet gebruikt worden. De BMP versneller van Kiwitz heeft dit probleem niet en voldoet aan de normen. 

De versneller bestaat uit minuscuul kleine vezeltjes die als een vaste stof in een vloeistof zweven. Het zijn dezelfde vezels als de vezels die uit een cementkorrel groeien (zie afbeelding 2).

Doordat de vezels in contact komen met het water in de beton gaan deze vezels ook groeien. Net als de vezels uit de cementkorrel. Hierdoor komt meer warmte vrij in de beton zodat de vezels in de hulpstof en ook de vezels uit de cementkorrel ook nog sneller gaan groeien. Dit geeft, met de juiste plastificeerder, de juiste cementsoort en onze BMP versneller, een zodanige snelle betonsterkte dat onze klant na acht uur kon ontkisten en zo twee keer per dag kon storten in dezelfde bekistingsmal. En dit allemaal zonder dat de beton verdicht hoefde te worden met bv een trilnaald.


   Foto 3: Sleufsilo's in de praktijk

Wat was de betonsterkte na acht uur? 
De beton heeft na acht uur dezelfde sterkte als beton dat gestort is op een bouwplaats en een maand oud is. Deze hoge sterkte is zelfs na vijf uur al te realiseren wanneer in het proces de beton wordt verwarmd tot +/-30 graden. En dit alles zonder  de beton te hoeven verdichten.

Wilt u meer informatie over de BMP versneller of plastificeerder neem contact op via het contactformulier of bel met onze binnendienst: 0315 - 270 620

Bedrijfspresentatie

  • Sinds 1954 servicegericht vanuit partnerschap.
  • Voor 15.00 uur besteld, volgende werkdag geleverd.
  • Vanaf € 150,- gratis verzending
usps
Terug naar boven